Καλύτερα πεζοδρόμια; Ναι, μπορούμε
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, θα ήθελα να μιλήσω και για άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε (ή έστω να κάνουμε πιο υποφερτά) τα πεζοδρόμια των πόλεων μας. Αυτή τη φορά, θα επικεντρωθώ σε λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στα περισσότερα πεζοδρόμια.
Επέκταση των πεζοδρομιων στις διασταυρώσεις
Πέρα από την επιπλέον επιφάνεια που πρσοφέρουν στον πεζό, αυτές οι επεκτάσεις εχούν το εξής βασικό πλεονέκτημα: αυξημένη ορατότητα. Η αυξημένη ορατότητα αφορά τους οδηγούς, αλλά τα πλεονεκτήματα αυτής της ορατότητας μοιράζονται όσο στους οδηγούς τόσο και στους πεζούς. Όταν ένας πεζός πρόκειται να διασχίσει έναν δρόμο, ένας οδηγός μπορει να τον δει αρκετά νωρίτερα όταν ο πρώτος βρίσκεται σε ένα πεζοδρόμιο που φτάνει μέχρι τη λωρίδα κυκλοφορίας και δεν υπάρχουν εμπόδια οπτικά, αριστερά και δεξιά από τον πεζό. Αντιθέτως, όταν ο πεζός κρύβεται πίσω από σταθμευμένα οχήματα, ο οδηγός τον βλέπει σχετικά αργά, σίγουρα δεν θα του παραχωρήσει προτεραιότητα αν πηγαίνει με 30+ km/h και έχει 5m να σταματήσει. Επίσης, χωρίς παρκαρισμένα κοντά στη διασταύρωση, ένας οδηγός που την προσεγγίζει, έχει από πολύ νωρίτερα την ικανότητα να κρίνει αν έρχεται άλλο όχημα από την κάθετη οδό, χωρίς το οπτικό εμπόδιο των σταθμευμένων οχημάτων.
Τέτοιες επεκτάσεις πεζοδρομίων είναι αναγκαίες εκεί όπου συγκεντρώνονται πολλοί πεζοί κατά την αναμονή τους σε φανάρια. Στις διασταυρώσεις μέσα σε μια συνηθισμένη γειτονιά κατοικίας, εάν επαρκεί η επιφάνεια για τους πεζούς και δεν τίθεται θέμα ορατότητας, ίσως να μπορούσε να φυτευτεί κανά δέντρο ή να γίνει κάποια διαμόρφωση πρασίνου στις γωνίες. Θα είχαμε παραπάνω πράσινο και θα υπήρχε χώρος για ένα όχημα να σταματήσει ανάμεσα από την προτιμητέα θέση διάβασης της οδού από τους πεζούς και την λωρίδα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Οπότε, θα ήταν πιο ξεκάθαρο για τους οδηγούς πως πρέπει να είναι έτοιμοι να σταματήσουν σε 3 σημεία στην διασταύρωση (για πεζούς πριν την διασταύρωση, για οχήματα στην διασταύρωση και για πεζούς μετά την διασταύρωση), αντί για 1. Οι πεζοί θα είχαν υψηλότερη πιθανότητα να τους παραχωρηθεί προτεραιότητα και η στάση στο 3ο σημείο για τα οχήματα θα μπορούσε να γίνει χωρίς να χρειαστεί το όχημα να στέκεται ως εμπόδιο στην κάθετη οδό.
Μεναλάου, Καλλιθέα
Παραπάνω βλέπουμε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας διαπλάτυνσης. Οι θέσεις στάθμευσης κοντα στη διασταύρωση δίνουν θέση σε πλατύτερα πεζοδρόμια και οι ράμπες (αν και είναι δυσδιάκριτες εδώ) είναι τουλάχιστον ένα αμάξι πίσω από τη διαστάυρωση.
Να πω εδώ πέρα, πως καλό είναι όταν κάνουμε τέτοιες διαπλατύνσεις, να τις κάνουμε ολοκληρωτικά. Το γιατί φαίνεται παρακάτω στη διασταύρωση Κρέμου και Φιλαρέτου, πάλι στην Καλλιθέα, όπου στη μία γωνία η διαπλάτυνση έγινε μόνο στο πεζοδρόμιο στη Φιλαρέτου.
Κρέμου και Φιλαρέτου, Καλλιθέα
Επέκταση των πεζοδρομίων στις εισόδους πάρκινγκ
Κρέμου, Καλλιθέα
Τι, μόνο εγώ βλέπω τον τεράστιο ανεκμετάλευτο χώρο στην παραπάνω εικόνα; Χώρος που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στάθμευση, αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν δίνεται στο πεζοδρόμιο. Ας δοθεί λοιπόν. Στο Άγιο Δημήτριο τον έχουν δώσει, παρόλο που εκεί τα πεζοδρόμια είναι μια πονεμένη ιστορία…
Ασύρματου, Αγ.Δημήτριος
Ναι, δεν έχει είσοδο για πάρκινγκ εκεί, μάλλον απλώς έφτιαξαν τον χώρο για τα οχήματα της τροφοδοσίας των τριγύρω καταστημάτων. Όμως, το επιχείρημά μου δεν παύει να στέκει, οι σημειακές διαπλατύνσεις πεζοδρομίων δεν είναι κάτι το αδύνατο. Επίσης, θα βοηθούσαν στις περιπτώσεις όπου οι χώροι στάθμευσης είναι αρκετά ψηλά σε σχέση με το οδόστρωμα, οπότε για την εξυπηρέτηση της πρόσβασης των οχημάτων, ο εκάστοτε εργολάβος έκανε το πεζοδρόμιο να έχει μια τεράστια επίκλιση (κάθετη κλίση), που κάνει το περπάτημα αρκετά άβολο. Θα βοηθούσαν, καθώς για το ίδιο ύψος θα είχαμε μεγαλύτερο μήκος/πλάτος πεζοδρομίου, άρα μια πιο ήπια και άνετη επίκλιση.
Σας εκλιπαρώ, μη βάζετε δέντρα στη μέση του πεζοδρομίου, βάλτε τα στην άκρη!
- Μα γιατί το λες αυτό Βλάντι;
Να γιατί:
Θυατείρων, Νέα Σμύρνη
Διότι ο Έλληνας οδηγός, χάρη στην απύθμενη ελεημοσύνη του, θα σταθμεύσει στο εξωτερικό τμήμα του πεζοδρομίου. Τα φυτά, ανάλογα με το άν είναι σε μια τρύπα στο πεζοδρόμιο, σε ζαρντινιέρα ή σε παρτέρι, θα πάρουν και αυτά το χώρο τους. Οπότε, για τον πεζό, ειδικά αυτόν με κινητικές δυσκολίες, μένει ένα ανεπαρκές πλάτος πεζοδρομίου.
Για αυτό, τα δέντρα στην άκρη. Κάπως έτσι:
Ρουμπέση, Νέος Κόσμος
Έτσι, το πεζοδρόμιο μένει όντως πλατύ και τα αυτοκίνητα μένουν στη θέση τους. Στο οδόστρωμα.
Γίνεται να βάλουμε τα δέντρα στη μέση, αν τόσο πολύ το επιθυμεί η καρδούλα μας, αλλά θέλει προσοχή:
Κωνσταντινουπόλεως, Νέα Σμύρνη
Εδώ και πάλι τα φυτά δεν είναι ουσιαστικά στη μέση, αλλά στην άκρη, ώστε το λειτουργικό πλάτος του πεζοδρομίου να είναι επαρκές. Επίσης, υπάρχουν κολωνάκια, για να μην έχει κάποιος την λάθος εντύπωση, σε σχέση με το που μπορεί να παρκάρει.